Onderzoek van de Universiteit Utrecht
Ype de Boer, masterstudent toegepaste cognitieve psychologie deed in het kader van zijn masterscriptie een onderzoek naar zichtbaarheid van slechtziende en blinde mensen in het verkeer.
Zijn begeleider aan de Universiteit Utrecht was Albert Postma, hoogleraar klinische neuropsychologie.
In het eerste deel van het onderzoek heeft hij gekeken naar de reactie van automobilisten op methoden waarmee je ’s avonds beter zichtbaar bent.
Hij heeft daarbij gekeken naar het hesje met reflectiestrepen, biomotion reflectoren en de LightUpCane: stoppen automobilisten (eerder) bij het zien van deze verlichtingsmethoden, was de vraag die hij op verzoek van Bartiméus wil beantwoorden.
Het blijkt dat alle methode er in dezelfde mate voor zorgen dat automobilisten in de remmen gaan. Zij het dat de gebruiker wel een stap naar voren moet zetten.
In samenwerking met de Universiteit Utrecht wordt ook een verkennend onderzoek gedaan hoe (on)veilig blinde en slechtziende mensen zich ’s avonds voelen. Dit gaat om diepte interviews bij 10 personen die zijn geworven via de Oogvereniging. Daaruit bleek onder andere dat mensen de voorkeur geven aan de LightUpCane omdat zij liever niet ‘als een kerstboom’ de straat op gaan.